ISTORIE
Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (CRCR) a fost înființată în decembrie 1999 ca o organizație desprinsă din Fundația pentru o Societate Deschisă, cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață a comunităților de romi din România.
RCRC este un partener puternic pentru ONG-urile și comunitățile de romi. CRCR este percepută ca o organizație eficientă și credibilă de către comunitățile de romi și ONG-uri, structurile administrației publice și alte structuri instituționale.
În ultimele două decenii, CRCR s-a implicat activ în acțiuni de dezvoltare a societății civile, programe de instruire, facilitarea dezvoltării comunităților, promovarea culturii și limbii romani, acțiuni antidiscriminare, crearea unei noi elite tineri activiști de etnie romă, educație, ocupare, participarea publică a romilor etc. O valoare esențială este participarea activă a romilor la toate aspectele vieții comunitare.
Activitatea operațională a CRCR include programe de formare, consultanță și dezvoltare comunitară integrată în comunitățile de romi. Activitatea de finanțare a RCRC a presupus gestionarea de granturi și programe de burse, inclusiv administrarea programelor de granturi ale Uniunii Europene și EAA, axate pe sănătate, formare profesională, infrastructură mică și activități generatoare de venituri.
CRCR și-a propus să dezvolte un spectru larg de parteneriate și numeroase contacte cu donatorii și s-a concentrat pe programele Uniunii Europene ca sursă semnificativă și durabilă de fonduri – aproximativ 80% din fondurile gestionate de CRCR provin din programe ale Uniunii europene, inclusiv fonduri structurale, în special Fondul Social European.
CRCR are în prezent aproximativ 14 angajați ca personal permanent implicat în administrarea de programe, financiar și contabilitate, management și, pe lângă aceștia, anual între 15 și 80 de colaboratori sunt implicați în implementarea activităților asociate cu programele curente, care lucrează la nivel național.